KELIAUTI PO LIETUVĄ NR1. ZYPLIŲ DVARAS

Tai visiškai nauja paskyra, kurioje rašysiu apie nerealiausias atrastas vietas keliaujant po Lietuvą. Pasisakau, kad esu paprastas virėjas ir nerašytojas, todėl už klaidas neteiskite, o jei labai norėsite ir pataisykite. 🙂

Visų šių straipsnių mintis kilo netikėtai, bet trumpai apie ją.

Apie restoranus ir jų veiklas miestuose pilna straipsnių, daug įvairiausių nuomonių ir komentarų. Gyvenant didmestyje mes turime didelį pasirinkimą, kokioje vietoje pietausime ar vakarieniausime, tačiau norisi ir išvažiuoti. Tiksliau skatinu išvažiuoti pažinti mūsų kraštą ir pamatyti neregėtų vaizdinių ir pajusti nejaustų skonių.

Taip nutiko šį kartą, kuomet sėdau į automobilį važiuoti šeštadienio dieną Šakių link, žinojau tik tiek kiek rodė navigacija, norėjosi aplankyti važiuojant link Marijampolės – dvarus, o jų net 3! Oras tikrai nebuvo pats geriausias, bet net nekilo minties, kad reikia apsisukti ir važiuoti namo. Taigi privažavau pirmąjį dvarą apie ką ir kalbėsiu, nes atradau nuostabią vietą…

Zyplių dvaras, istorijos plačios nerašysiu, nes viską galima rasti google, bet istorija trumpa ir labai žavi. Atvažiavus prie dvaro, pamačiau jog viskas labai gražu, tvarkingai sutvarkyta. Kaip po to pasakojo projektuotojas, tai dvaras yra sudegęs ir atstatytas naujas pastatas, kuris labai labai didingas ir gražus. Kieme tikras muziejus, rasite vietų prie kurių norisi ir fotografuotis. Dvaras, arklidės, nuostabaus grožio sodas, heraklių kėdės, vandens tvenkiniai ( manau ten tinkama vieta kelti vestuves ) ir žinoma pasisukus akys užfiksavo RESTORANĄ.

Galvoju, OHO. Tokioje vietoje? Tikrai taip, RESTORANAS Tubelių kaime.

Nieko nelaukiau ir užėjau, mane pasitiko labai mandagi mergina, kuri pranešė, kad restoranas dar nedirba ir dirbs tik nuo pirmadienio ( apskritai, tai nauja vieta, kuri dar neatidaryta ). Parekomendavo apeiti visą restoraną ir pasižvalgyti, pasiūlė kavos ir apie maistą kalbėjo vangokai. Aišku, aš ne iš kelmo spirtas ir puikiai žinau, kad jei atidarymas už poros dienų, tai virtuvėje tikrai dirba žmonės ir maisto JAU TURI. Paklausiau, ar virtuvė nieko nepagamintu…

Atėjo restorano šefė, maloniai rekomendavo ką gali man pagaminti, prieš tai paminėjus jog visi patiekalai yra susieti su dvaro istorija, restorane bus ruošiamas XIXa. patiekalai.

Užkandžiui valgiau pyragėlius iš pastarnokų košės su sviestu, o šalia peteikta kaip matote grietinė su peletrūnai. Skamba pasakiškai ar ne? Patikėkite dar ir kaip. Skonių karalystė, jaučiama tiek įvairių skonių, kad net ir dabar seilė varva. Primena vaikystę, kai močiutė kepdavo panašius pyragėlius iš obuolių. 🙂

           

Kol laukiau rimtesnio patiekalo, gėriau kavą, kurią paruošė tikrai taip gerai, kaip mano mėgstamose kavinėse MIESTE.

Sotusis patiekalas buvo kalakutiena kepta griliuje, su keptu obuoliu ( juk viskas iš daržo būdavo ), špinatais – jie buvo auginami dvaro daržuose, apelsinai ( jie buvo sirupe apvirti) ir žinoma bulvėmis ). Kalakutienos kepsnys buvo tikrai didelis, sotus ir neriebus, gražios spalvos, maloniai kramtėsi ir nieko netrūko.

Pavalgęs ėjau pasižvalgyti. Po ilgo laiko pamačiau tokį gražų interijerą. Viskas taip skoninga, atrodo lyg ir senoviška, bet tuo pačiu net ir dabar 21a, labai labai jauku ir įdomu. Nesijauti kaip muziejuje, bet nesijauti kaip ir miesto restorane. Pasižvalgykite į nuotraukas…

 

                

 

Už viską sumokėjau tik 13 eur.

Realiai, tai norint turiningos dienos, važiuokite ten. Praleisite tikrai 2- 3 valandas, o dar plius muziejus… Kuris nedirbo tuomet kai buvau.

Skatinu keliauti ir pažinti Lietuvą, o tuo pačiu pasimėgauti nuostabiais tų laikotarpių skoniais…

 

 


Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.