NAPOLEONAS IR LIETUVIŠKAS VYNAS

  • 12946983_1148276595197149_708534715_o

Dauguma mano skaitytojų facebooke – kitchen obsession, jau žino… Kad Paulius kepė, tepė, slėgė Velykoms tortą. Tai šiam dideliam žygiui ( parašyti receptą) tikrai prireikė nemažai laiko, susikaupti. O rašyti tikrai yra ką, lygiai taip pat kaip ir gaminti.

Apie Napoleoną žinau daug, vis iš nuogirdų girdėjau kaip, kas kam kepa, tačiau pats tam vis neprisiruošdavau.

Su kiekvienu ketvirtadieniu išeina vienas populiarus žurnalas (neminėsiu), jame būna ir receptų. Šį kartą bevartydama mano direktorė pagalvojo, kad mums laikas išmokti ir pasigaminti Velykoms Napoleonus. Nemėgstu vadovautis kitų receptais, bet gaminome pagal jį (viskas buvo taip neteisinga, kad man gaila, kad gamino pagal tą receptą ir viską sugadino), bet virtuvėje labai svarbu nuovoka, būtent ji man ir padėjo taisyti situacija ir taip gavosi, kad viską padariau savaip, bet ingredientai tie patys… Istorijos šio torto nepasakosiu, tik pasakysiu, kad šis tortas gaminamas 6 dienas. Surašysiu ingredientus, o po to dienomis kaip ką daryti. Pradedam???

Lakštams reikės

250g riebios grietinės

250g gero, skanaus sviesto

3 stiklinių miltų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio cukraus

Kremui reikės

300g sviesto

1.5 skardinės saldinto kondensuoto pieno

Šaukšto miltų

Šaukšto krakmolo

1 citrinos žievelės

2 šaukštų vanilinio cukraus

50-80g romo arba brendžio

500ml pieno

Spanguolių, mėlynių, serbentų uogienės (vienos iš šių)

 

  • Kepimo popieriaus
  • Maistinės plėvelės

Gaminimas

1 diena

  1. Ant švaraus stalo peiliu sukapokite sviestą peiliu ir dėkite po šaukštą grietinės, nesustojant visko kapoti.
  2. Kai visa grietinė sudėta, po truputį berkite miltus, kapojant peiliu. Berkite cukrų ir druską.
  3. Visą darbą pabaikite rankomis, minkykite, gausis sviestinė tešla. Įdėkite į maišelį ar maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą parai laiko.

2 diena

  1. Tešlą padalinkite į 8 lygias dalis. Pasilikite ant stalo vieną. Visas kitas dėkite vėl į šaldytuvą ( laikykite maišelyje, kad nedžiūtų).
  2. Ant stalo paberkite jei lipni tešla miltų, jei ne, kočiokite ovalios foromos ploną ploną blyną.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  4. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
  5. Kočiojant lakštą geriausiai perkelti nuo stalo tešlos blyną taip: Kočiojant apvyniokite kočėlą ir perkelkite ant kepimo skardos, tuomet ten blyną nuvyniokite.
  6. Šakutės pagalba subadykite ( tai sako teorija, tačiau aš kelių lakštų nebadžiau ir man patiko tie tešlos išsipūtę burbulai, vistiek viskas susilėgs).
  7. Kepkite kol gražiai paruduos. Priklausomai nuo orkaitės, bet apie 10-15min. Neperkepkite.
  8. Taip padarykite su visais tešlos gabaliukais.
  9. Į puodą statykite dvi skardines (nes 1.5 neišvirsite, reikia virti 2 skardines) kondensuoto pieno ir nuo užvirimo, virkite 2 valandas.
  10. Lakštus palikite vėsti uždengę plėvele, kondensuotą pieną kambario temperatūroje. Laikykite viską per naktį.

3 diena

  1. Linksmiausia diena – KREMAS. Pakvieskite visus šeimos narius.
  2. Sviestą sudėkite į dubenį ir virtuvine šluotele arba mediniu šaukštu sukite sviestą, sukite tik į vieną pusę. Sukite iki purumo. (laikas nenusakomas, žiūrint kiek turite jėgų, mes visi sukome apie 20min)
  3. Jei sukate be pagalbos, tuomet galite daryti petraukas ir pereiti prie krakmolo ir miltų kremo.
  4. Šaukštą krakmolo ( nubrauktą šaukštą, nekupiną) sumaišykite su 3 šaukštais pieno.
  5. Šaukštą miltų sumaišykite su 3 šaukštais pieno.
  6. Kiek liko pieno, užvirinkite. (vis pasukite sviestą iki purumo)
  7. Kai pienas užvirs, sudėkite miltų masę sumaišyta su pienu ir nuolatos maišykite kol sutrištės.
  8. Tuomet nutraukite nuo kaitros ir sudėkite krakmolo masę sumaišytą su pienu, viską stipriai nuolatos maišykite (jėgos tikrai prireiks).
  9. Į visą šią pieno masę supilkite romo, įtarkuokite citrinos žievelę ir suberkite vanilinį cukrų.
  10. Dėkite maišydami po šaukštą išvirto kondensuoto pieno.
  11. Lieka sudėti sviestą, taip pat sudėkite viską po šaukštą, nuolatos maišydami.
  12. Bus labai sunku maišyti, reikės petraukėlių. Sukite į vieną pusę, kol viskas gražiai susijungs.
  13. Pasiimkite kokią nors, lygiu paviršium lėkštę.
  14. Vieną lakštą pasilikite trupiniams.
  15. Dėkite po lakštą ir tepkite kremu, ties viršumi, sutepkite uogiene ir ant viršaus tepkite kremo.
  16. Kremo turi likti apie 4 -5 šaukštai. Virštutinio lakšto netepkite.
  17. Uždenkite maistine plėvele, dėkite lentelę ir ką nors sunkaus. Paslėkite ir laikykite vėsioje vietoje per naktį.

4 diena

  1. Lakštas kuris liko, sukapokite smulkiai peiliu.
  2. Tortą iš visų pusių ir viršų ištepkite likusiu kremu.
  3. Berkite ant viršaus ir šonų trupinius.
  4. Uždenkite maisto plėvele ir statykite į šaldytuvą.

5 diena

  1. Tortas šaldytuve. Palikite jį ramybėje. Lai ilsisi 🙂

6 diena

  1. Tiekite, skanaukite. Nes Kitchen Obsession šūkis – AISTRA GAMINTI!

Perleidžiu Ryčiui apie vyną, kuris tiks prie šio nuostabaus torto.

 

Rytis.

Nuo vaikystės nemėgau jokių tortų, nebent tetos darytą Napoleoną. Saldumynus, aišku, dievinu, bet kažkas man yra su tais tortais. Nesvarbu, svarbu, kad Napoleonas yra super desertas!! Tad buvo aišku, kad Paulius turės palikti ir man paragauti savojo, kuris buvo beje nuostabus! O gavau aš net du gabaliukus!

12910097_1148286488529493_1370930792_n

Dabar apie vyną.
Nieko keista, kad šampanas buvo pirma idėja, bet reikia kažko įdomiau, nes negali gi rašyti visų straipsnių apie tai, kad tinkamiausias –  šampanas :).
Vienintelė idėja svajojant apie gurkšnį vyno šalia pyrago buvo, paprasta, skani ir vietinė. Greitai parašiau Pauliui, kad prie lietuviško deserto, geriausiai tiks, lietuviškas vynas! Aišku, gavau atgal pamokymą, kad jis rusiškas, deje ne, ne rusiškas, ir ne Napoleonas, o napolietiškas pyragas čia, daugiasluoksnis –  dar tiksliau yra jo pavadinimas, kaip paaiškėjo pasidomėjus.
Jokios čia reklamos nebus, bet tiesiog aš mėgstu vieną entuziastą lietuvį vyndarį, Gintaras Sinas yra vienas iš tokių, kurio pomėgis, o gal ir jau verslas, yra gaminti kokybišką vyną, atgavainti pasitikėjimą pačių lietuvių lietuvišku vynu ir tt. Ir jam sekasi, obuolių ledo vynas yra vienas iš lietuviškų perliukų, kuris mane sužavėjo, tad teko paragauti smalsumo vedant ir kitus vynus. Iš tiesų, Lietuvą galima jau suskirstyti į vyno regionus, gal būt ne taip, kaip pagal stilių, regiono dirvožemio ir klimatines ypatybes, bet pagal tai kur kas gamina kolkas – Zarasų rajonas, Švėkšnos apylinkės, Anykščių kraštas ir tt…
Taigi aš siūlau paragauti, kas dar neragavot, su Napoleonu ar be jo Gintaro Sino juodųjų serbentų pusiau saldųjį arba taip pat pusiau saldųjį aviečių. Pasirinksit kuris Jums labiau tiks ir patiks, aišku priklausys ir kuom pertepsit pyrago sluoksnius. Pauliaus atveju labiau tinka juodųjų serbentų vynas. Tortas saldžiarūgštis, vynas irgi toks pat susilies į vientisą malonumą. Juodųjų serbentų rūgštumas puikiai subalansuoja saldesnį vyną ir jis tampa gaivesniu, o ne klampiu saldėsiu .
12935247_1148286475196161_1872054802_n
Tad ragaukit, skanaukit, atraskit galbūt naujų skonių, pirkit prekę lietuvišką šiuo atveju ir dalinkitės savo pastebėjimais!!
Fotografė: Ieva Jonelytė Arlauskienė
Komanda: 12784371_10156857175575157_64306474_n

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.